מדפסות תלת מימדיות הן הלהיט החם ביותר בשוק, אך לצד האפשרות להדפיס דמויות, קערות, תכשיטים ושלל מוצרים מפלסטיק, מתכת, גומי וכדומה, פרופסור אחד מאמין שבעתיד הקרוב נוכל להדפיס גם את בית חלומותינו, מבטון.
המדפסת שתדפיס לכם בית
אין ספק שאחד מהגאדג'טים או הטכנולוגיות המעניינות בשוק כיום היא הדפסה תלת מימדית. למרות שהמדפסת הראשונה יצאה לשוק כבר בשנת 1983, כיום ניתן למצוא מדפסות בעלויות משתנות, בהתאם לדרישת המשתמשים, כאשר חברות מסויימות מציעות מדפסות המתאימות למשתמש הביתי בעלות של כמה אלפי שקלים.
כעת מסתמן כי לצד יצירות הפלסטיק השונות אותן מציעות המדפסות, בקרוב הן יוכלו להדפיס אלמנטים הרבה יותר משמעותיים וחזקים, כמו בטון, לדוגמה. זאת בזכות ברוק קושנוויס (Behrokh Khoshnevis), פרופסור לתעשייה והנדסת מערכות באוניברסית דרום קליפורניה, העובדת על מדפסת תלת מימדית המסוגלת לבנות בית שלם.
נכון להיום ברוק מחזיק באבטיפוס של המדפסת המדוברת, הממותגת תחת השם Contour Crafting. המדפסת משתמשת בתהליך ייצור הנקרא CAD/CAM, במהלכו מודל הבית מעוצב במחשב, מודפס באמצעות מדפסת תלת מימדית "סטנדרטית" ולאחר מכן נסרק על ידי המחשב בשנית, במטרה להפוך למודל תלת מימדי גדול הרבה יותר. הסריקה והעיצוב של המודל הגדול נעשים בצורה אוטומטית על ידי המחשב וללא מגע אדם, וכמובן שהמדפסת העיקרית גדולה מספיק על מנת ליצור קירות באמצעות ייצוק בטון שכבה אחר שכבה.
חשוב להבהיר כי התוצאה הסופית אינה מנפיקה קירות בלבד, שכן המטרה היא ליצור מודל שלם הכולל צנרת, חיווט חשמלי וכדומה. כלומר, מלבד הבטון המדפסת משתמשת בחומרים נוספים הכוללים שבבי עץ, גבס ואפילו דבק במטרה להחזיק את כל המבנה והאלמנטים הקטנים והגדולים בו יחדיו.
בקרוב במאדים
ברוק מסביר כי נכון להיום הצליחו לפתור את כל הבעיות הבסיסיות שלוו בתהליך זה, והמדפסת אכן יכולה ליצור בית שלם – אבל עדיין קיימת בעיה לוגיסטית של מיקום הדפסת המבנה והעברתו ממקום למקום. ברוק מאמין כי בסופו של דבר יצליח לבנות בית בגודל של כ-232 מ"ר בתוך 20 שעות, אך כמובן שיתנסה בבניית בתים קטנים משמעותית בהתחלה.
כבר היום ניתן למצוא בתים הנבנים בשיטת הבנייה קלה, המחלקת את הבית לחלקים קטנים וקלים יחסית הניתנים להרכבה והובלה ללא קשר ליסודות הבניין, וכך למעשה מאפשרים בניית בית שלהם במהירות ובקלות והנחתו על "מצע" מתאים או הוספתו למבנה קיים.
עם כל הכבוד לשיטה המהירה והקלה, היא עדיין אינה מהירה או קלה כמו הדפסת הבית כולו בצורה אוטומטית. האפשרות להדפיס מבנים יכולים להיות יעילה במיוחד לאיזורים מוכי אסון הזקוקים לבתים או מבני מחסה מעכשיו לעכשיו, ואין להם חודשים או אפילו שבועות להשקיע בבנייתם.
לדברי ברוק, כאשר יצליח להביא את המדפסת הנוכחית לידי שלמות, השיטה שפיתח תוכל להפחית את עלויות הבנייה ב-30 או 40 אחוזים מעלותם כיום. אין זה מפתיע שאחד מהגופים שהביעו עניין במדפסת הוא נאסא, שהעניקה לו מענק על מנת להתחיל ולעבור על בניית מבנים שימוקמו בחלל, מתוך מטרה שבעתיד יוכלו לאכלס בני אדם.
אך עם כל הכבוד לברוק ולנאסא, סביר להניח שיעברו מספר שנים טובות עד שהאפשרות להדפיס בית שלם תהיה זמינה לאוכלוסיה הרחבה או אפילו המצומצמת. בינתיים תוכלו להתחיל לדמיין כיצד תעצבו את בית חלומותיכם, ואולי אפילו להדפיס אותו בקטן באחת ממדפסות תלת המימד הקיימות כיום בשוק.